"Гіркий полин Чорнобиля!"

24.04.2017 10:55

Чи буде квітень, як завжди

Дарунком весняної здоби.

Чи власним іменем біди

Ми назвемо його Чорнобиль?

Чи може викреслимо його

З календарів своїх допоки

Нас теплий грітиме вогонь

Ще не відкритих ізотопів?

Безмежна мисль, немає меж:

її спинити годі!

І ти, Чорнобилю, ти теж:

Не маєш меж: сьогодні.

26 травня 2017 року за традицією в приміщенні Орлівської ЗОШ І ступеня був проведений виховний захід "Гіркий полин Чорнобиля!".26 квітня! В пам яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам'яті - неможливо.Дорога в нікуди... Точніше, вона в Чорнобиль, але вона не має вороття. Чорнобиль... Раніше це слово асоціювалося зі спокоєм і красою, а тепер - зі смертю, скаліченими долями, з табличками біля криниці: "Пити воду – заборонено", "Радіація".А кращих криниць, здавалося, не було по всіх округах. Із праглибин били джерела дзвінкі.

Чорнобиль. Це назва невеличкого районного центру, що знаходиться в 130 км від Києва. Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції, будівництво якої було розпочато в 1971 році. В 1983 році вже працювало 4 енергоблоки цієї електростанції із запланованих шести.

 

Але в історію Чорнобиль увійде назавжди, як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства катастроф.

Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього. Цим частинам часу в народі вже дано назву - два кольори часу, і тому недаремно пісня, яку ви зараз почуєте, стала символом червоного і чорного кольорів в долі України та її народу.