Всеукраїнський тиждень права

09.12.2016 09:54

Одним із завдань сучасної шкільної  правової освіти є вміння учня орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього лише на уроці  просто неможливо, тому в школі щорічно проводиться тиждень права,  який включає в себе комплекс різноманітних форм позакласної роботи.

Основною метою тижня було:

- підвищити інтерес учнів до свої прав та обов’язків;

- розширити й поглибити знання та вміння учнів у системі права;

- реалізувати  на практиці основні принципи особистісно орієнтованого

підходу до навчання;

- створити сприятливі умови для виявлення знань та вмінь учнів у

нестандартних ігрових ситуаціях, по використанню прав та обов’язків;

- познайомити учнів початкових класів з Міжнародними  документами в яких записані права дитини: Декларацією  прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини; 

- акцентувати  увагу на  правилах особистої безпеки в соціумі та правилах  безконфліктного спілкування;

 

 - формувати  соціальну та правову  компетентності.

Так, в рамках проведення тижня  були проведені заходи,  спрямовані на забезпечення захисту прав дитини  дотримання національних  та загальнолюдських    морально-естетичних принципів, традицій.

У  школі був оформлений стенди «Обов’язки та права – усьому голова» (протягом тижня), пройшли виховні заходи для 1-4 класів, зокрема, для учнів 1-х класів – «Мої права та обов’язки» з елементами документального фільму (06.12.2016р.); для 3-4 класів – «Правова абетка» (09.12.2016р.). Впродовж тижня в усіх класах проведено профілактичні бесіди з питань попередження насильства в сім’ї, дитячої бездоглядності та безпритульності.

Також по Програмі всебічного розвитку дитини «Крок за кроком» були проведені ранкові зустрічі та зустрічі в колі друзів: 1-2 клас – «Основний закон держави»; 3-4 класи – «Конвенція та декларація – основний захист правової держави».

Робота по формування правових відносин продовжується і далі. Вона сприяє розширенню правових знань учнів, формує вміння співвідносити в життя норми моралі та прав, застосовувати правові знання в повсякденному житті.