«Запобігти, попередити, врятувати – головне завдання Цивільного захисту»

20.04.2017 10:46

Щоб навчити дітей діяти зібрано та рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, 20 квітня 2017 року в Орлівській загальноосвітній школі І ступеня Сарненського району Рівненської області відбувся  День цивільного захисту.
Учні та педагогічний колектив школи удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти , щоб захистити своє здоров'я та життя.
У день проведення Дня ЦЗ, до початку занять з педагогічним колективом та персоналом школи відпрацьовувалися питання оповіщення і збору, уточнювалися та доводилися до виконавців дії при виникненні НС відповідно до плану, а також проводилася перевірка готовності формувань до дій за призначенням.
На інформаційному стенді закладу було вивішено графік проведення Дня ЦЗ. Вчителі по класах довели інформацію про заходи, що проводитимуться у цей день в навчальному закладі, і ступінь участі в них учнів. Для школярів було проведено тренування, відпрацювання дій за сигналами оповіщення при надзвичайній ситуації по класах, повторення евакуації, згідно планів, що є у навчальному закладі.
Школярі зібрались на захід «Запобігти, попередити, врятувати – головне завдання Цивільного захисту», під час якого отримали знання з питань класифікацій надзвичайних ситуацій, схеми реагування, сигналів оповіщення, планів евакуації, схеми відпрацювання поведінки під час НС, отримали буклети «День цивільного захисту», емблеми «Юні рятівники».
На Ранкових зустрічах по Програмі всебічного розвитку дитини «Крок за кроком» у цікавій та змістовній формі класні керівники розповіли дітям про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в побуті, під час подорожі до лісу та про небезпеку, яку несуть у собі вибухові знахідки, план дій під час радіаційної небезпеки, про правила поведінки на водоймах; провели вікторини «Основи поведінки учнів у надзвичайних ситуаціях».
Протягом дня учні мали змогу переглянути навчальні фільми, відеопрезентації; практично ознайомитися із засобами захисту органів дихання та шкіри.  З метою практичної перевірки готовності школи до проведення ефективних заходів щодо захисту учасників навчально-виховного процесу при виникненні надзвичайних ситуацій, була здійснена евакуація учнів, учителів та працівників навчального закладу. Також були організовані та проведені заходи з пропаганди ЦЗ та питань забезпечення безпеки життєдіяльності людини. У школі був обладнаний стенд.
Також на уроках «Основи здоровя» учні школи мали можливість повправлятися надати першк медичну допомогу при незначних ураженях та пошкодженнях.
День цивільного захисту під гаслом «Допомогти! Врятувати! Запобігти! Бути обізнаним!» проведено цікаво та повчально.   Усі переконалися в тому, що отримані знання знадобляться у повсякденному житті.
Головною умовою успішного проведення Дня ЦЗ  була його насиченість практичними заходами, які  викликали жвавий інтерес в учнів.